Een interview met Cor Vermeulen
Date: Tuesday, May 16 @ 23:15:47 CEST
Topic: Pers


“Ik ben eigenlijk nog steeds een dromer.”

Een interview met Cor Vermeulen

Door Arianne van der Bent
Op de Elf Fantasy Fair van dit jaar maakte Cor Vermeulen (46) de paden onveilig als Sauron en won daarmee voor de derde maal op rij de kostuumwedstrijd. Zoals altijd heeft hij veel tijd in zijn creatie gestopt.

Lees er meer over in de details van dit bericht.
Hoe vond je de Fair?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Ik denk dat het voor mij het leukste jaar tot nu toe was. Ik had mijn kostuum natuurlijk, en de freakshow.

 

Over de freakshow gesproken: je stond voor het eerst met zoiets op de Fair. Hoe was dat?

 

Ik heb er van bezoekers heel veel positieve reacties op gehad, zelfs nu nog krijg ik reacties van mensen die het hartstikke leuk vonden. We hadden een aantal poppen en kostuums opgesteld die ik had gemaakt, een alien, een elektrische stoel, Dracula die uit zijn kist kwam en nog vele andere dingen. Verder liep een vriend van mij rond om mensen naar binnen te leiden. Er stond telkens een lange rij van mensen te wachten om naar binnen te mogen. Dat was erg leuk om te zien.

 

Je hebt nu voor de derde keer op rij de kostuumwedstrijd gewonnen.

 

Ja. Vorig jaar zei ik al dat ik per se een derde keer wilde winnen en dat is me nu dus ook gelukt. Volgens mij willen ze van de Fair niet meer dat ik meedoe, het is niet leuk voor de rest dat ik steeds win. Ze hebben me ook al voor de jury gevraagd, dan kán ik niet eens meer meedoen! Maar ik ga wel een kostuum maken voor volgend jaar, al doe ik niet meer mee. Ik heb daar veel te veel plezier mee.

 

Je besteedt zeker veel aandacht aan je kostuums?

 

Het kostuum van dit jaar, Sauron, daar heb ik een jaar over gedaan. Ik ben er meteen na de vorige Fair aan begonnen en heb er elke dag aan gewerkt, zelfs in het weekend. Een vriend van me heeft voor het technische gedeelte gezorgd (de geluids- en lichteffecten). Aan de andere kostuums heb ik ook lang gewerkt (het Haldir-kostuum van vorig jaar heeft me zo’n acht à negen maanden gekost en de stof voor Saruman was vooral erg duur), maar ik moet zeggen dat ik vooral in Sauron veel werk heb gestoken.


 

Al die tijd alleen maar aan kostuums besteden, is dat wel al dat geld en die moeite waard?

 

Jazeker! Ik heb er heel veel plezier in om het te doen. Als ik het op dit moment niet te druk had gehad met andere dingen, was ik allang met mijn kostuum voor volgend jaar begonnen. En als ik iets maak, dan wil ik het ook goed doen, dan raffel ik het niet af. Je maakt iets niet half, anders kun je het net zo goed helemáál niet maken.

Ik maak mijn kostuums heel gedetailleerd en daar gaat ook de meeste tijd in zitten. De informatie haal ik uit films of uit boeken, net waar ik inspiratie uit kan halen. Een voorbeeld is mijn Haldir-kostuum van vorig jaar: ik heb elke versiering, elk riempje, elk symbool nagemaakt zoals Tolkien het in zijn boek beschreven heeft en ik heb Lord of the Rings bekeken om te zien hoe het daar nagemaakt was.

 

Je hebt nu een aantal kostuums gemaakt. Welke is je favoriet?

 

Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Elk kostuum heeft zijn minpunten en zijn pluspunten, maar ik denk dat mijn Saruman-kostuum van het eerste jaar mijn favoriet is. Het is moeilijk uit te leggen waarom, misschien vanwege de stof die ik daarvoor heb gebruikt.


 

Heb je nog tips voor andere mensen die een kostuum willen maken?

 

Er is maar één belangrijk punt: wees kritisch! Wees nooit tevreden met wat je maakt, ga door totdat je perfectie hebt bereikt. Blijf je werk altijd afkeuren, zelfs als je zo goed als klaar bent. Details kunnen een kostuum maken of breken. Je kunt beter overdadig zijn dan iets maken waar mensen niet van onder de indruk zijn. En als je eenmaal klaar bent met een kostuum, bekijk dan wat je er nog aan zou willen verbeteren als je meer tijd of inspiratie had gehad. Onthoud dat voor de volgende keer.

 

Je gaat zelf erg op in je werk. Wat vind je van de mensen die zo opgaan in een fantasy-wereld?

 

Ik vind het geweldig dat er een plek als de Elf Fantasy Fair is waar dat mogelijk is. Er komen mensen die ik kan begrijpen. Ik ben altijd al in fantasiewerelden geïnteresseerd geweest. Mijn vader zei vroeger altijd al dat ik een dromer was en dat ben ik eigenlijk nog steeds.


 

Dan moet iets als LARP je zeker wel aanspreken?

 

Ik heb nog nooit aan LARP gedaan, hoewel ik wel vaak mensen heb aanschouwd die ermee bezig waren. Ik heb ook weleens ergens een demonstratie gezien, maar ik weet er te weinig vanaf om zelf ook te gaan LARPen. Misschien moet ik me er binnenkort eens in verdiepen, want ik heb veel bewondering voor mensen die zich ermee bezighouden.

Er is me weleens gevraagd of ik er interesse in had, aangezien mijn kostuums erg opvallen. Het is alleen een grote stap, een onderwerp waar ik totaal niet in thuis ben.

 

Heb je nog plannen voor de toekomst?

 

Zoals ik al zei, ik krijg nog steeds een hoop leuke reacties binnen van mensen. Ik ben zelfs weer gebeld door Man Bijt Hond. Ze willen nog een keer bij me langskomen voor een reportage.

 

En voor de Fair? Behalve dan dat je misschien gaat jureren bij de kostuumwedstrijd?

 

Ja, dat is natuurlijk een geheim, hè? Ik heb wel plannen voor een nieuw kostuum.

Ik ben toevallig pas nog door iemand van de Fair gebeld met de vraag of ik volgend jaar weer iets zoals de freakshow wil doen. Dus wie weet: misschien staat er volgend jaar wel een nieuw project op stapel!

 


Wil je meer weten over Cor Vermeulen en zijn creaties? Kijk dan op de website van zijn dochter: www.princessofdarkness.nl.


Door Arianne van der Bent (gepubliceerd met toestemming)This article comes from Cauldron
http://www.cauldronprojects.eu/Nuke/

The URL for this story is:
http://www.cauldronprojects.eu/Nuke//modules.php?name=News&file=article&sid=51