blocks
Larp Info
·Wat is LARP ?
·Veiligheid en Gedragcodes
·Kleding en Accessoires
·Cadeaubon
·Materiaalverhuur
blocks
Cauldron Info
·Wat is Cauldron ?
·Guide voor Nieuwe Deelnemers
·Online inschrijven
·On The Road
·Pers
·Activiteiten
·Contact
blocks
Event Info
·Event Gids
·Event Video's
·Activiteiten
·Boek Aderion : De Knippering
blocks
Lopende Events
Larpschool:

·B.O.R.N.

Cauldron Main Events:

·Het Land van Iss (Topic)
·Expedition Formanterra (Topic)
·Malayvanti (Topic)

Shadowrifts Universe:

·Fangs (Topic)
·Shadowrifts Nexus
·Shadowrifts Chapter II
·Shadowrifts Legacy
·Julgamento (Topic)
·Aderion (Topic)

Cyber:

·Warzone

Thema-avond:

·Night at O'Shaunnessy

blocks
Forums
·Publiek Forum
blocks
Live Action Wargame
·Concept
·Legers en Tussenstand
·LAW Topic
·Oblivion War
blocks
Fotos
story_page_knight
Info: Shields Up !

Kleding en Accessoires

(Door  Saurus )

Het is weer even geleden dat ik iets nieuws heb kunnen presenteren op een larp, maar voor Law 3 heb ik me toch weer kunnen uitleven. Het ontwerpen van het schild is volledig te danken aan Christiaan Jacobs, alsook het leveren van al het karton dat gesneuveld is in de productie van deze schilden. Een kleine waarschuwing, deze schilden zijn Hobbit kwaliteit, wat wil zeggen dat ze goedkoop zijn en snel te maken, maar niet gemaakt zijn om jaren zwaar misbruik te overleven. Indien je een schild wilt dat langer mee moet kunnen gaan is het beter om staal, drakenschubben, mithril of gewoon hout te gebruiken.

Lees meer in dit artikel, een kant en klare handleiding met fotos van elke stap !



De eerste stap is vrij logisch te beginnen bij de ronde basis van het schild. Men neme een koord ter lengte van de straal van je schild (1). Wil je een groter of kleiner schild gebruik je een groter of kleiner lint. Nog steeds logisch. Leg in het lint twee lussen en steek de lussen rond een punaise en een balpen. Als je besluit om het touw aan de punaise of balpen vast te maken zal het touw oprollen terwijl je je circel trekt, en ben je eigenlijk een spiraal aan het tekenen. Steek de punaise op de grote kartonnen plaat waaruit je je schild wilt maken, ver genoeg van alle randen, en maak de omtrek van het schild (3). Tenslotte snij je de cricel uit (4).



Omdat het gewoon karton op zich te zwak is om serieuse klappen te incaseren hebben we de boel verstevigt gehad met repen van harder karton (5) dat niet beschikbaar was op groot formaat. Deze repen bestaan uit samengeperste vezels en incasseren frontale klappen met gemak. Bepaal het midden van je schild -waar je een gat geprikt hebt met je punaise dus- en gebruik drie latten om een kruis te vormen (6). Markeer vervolgens op de latten tot waar het schild komt. De volgende stap is om de latten op maat te snijden. Dit kan op twee manieren. Je kan gewoon een breekmes gebruiken (7), wat een fijnere snee en minder rommel bezorgt, maar lang duurt en al snel heel vermoeind wordt. Daarom heb ik gegrepen naar de snellere romelligere oplossing. Daarvoor heb ik moeten afdalen naar een van de meest onherbergzame plaatsen op aarde, waar elke moment van je bestaan een gevecht op leven en dood is, waar ontelbare beschavingen al ten onder zijn gegaan en van waar maar weinig expedities terug keren: onze kelder. Je kan de latten namelijk ook zagen met een wipzaag (8 ), aangenomen dat je een fijne zaag neemt, op een mid-lage snelheid zet en de inclinatie, de grote van de sprongen van de zaag, zo laag mogelijk.



De vier hoofd-assen zijn nu op maat gezaagd. Nu de tussen assen nog. Meet de afstand van de rand tot de hoek waar de hoofd-assen samen komen (9) en zet deze afstand over op vier harde latten (10). Om de lat dan in de hoek te doen passen meet je aan een uiteinde de breedte van de lat –in mijn geval 5.4 cm- zet in het midden een markering, neem dan de helft van de breedte –hier dus 2.7 cm- en meet die op de lengte af en zet niewe markeringen, die je dan verbind (11). Eens te maar kan je de laten dan snijden of zagen (12).



Herhaal de bovenstaande stappen tot je de vier tussen assen hebt (13). Als dat gebeurt is is het tijd om te lijmen. Puzzel alles eerst in elkaar om te zien of alles past en breng vervolgens de lijm aan. Om de boel wat te helpen in vorm te zetten tijdens het drogen maak ik gebruik van een ingenieus druk-toepas-machine (15). Ik gebruik zware leren kaften, andere zware rommel is ook goed. Tijdens het drogen gaan we verder met de hoeken van de marauder ster die uiteindelijk gevormd gaat worden door de verstevegingslatten. Aangezien de breedte van één lat 5.4 cm is volstaat het van over de lengte van de lat elke 5.4 cm een dwarse lijn te trekken en telkens een diagonaal te verbinden (16).



We hebben acht assen, dus zullen we zestien hoeken nodig hebben. Teken zestien hoeken af op een van de latten (17) en snij ze uit (18 ). Als dat gebeurt is, en de gelijmde assen vast zitten kunnen de sterren er op gelijmd worden (19) je kan hier ook eventueel terug druk op zetten, maar voor kleinere oppervlakte is het niet zo essentieel. Als de hoeken vast zitten is het tijd om de tussenverbindingen er op te zetten. Die zijn nodig om het grote oppervlakte tussen de assen te breken, en zo het kwetsbare karton eronder te verstevigen. Meet telkens vanaf de hoek tussen de assen omhoog 11 cm af –of zoveel als je nodig acht; dit bepaald hoe hoog de tussenverbindingen komen te zitten- en zet een markering (20).



Neem vervolgens terug een lat en lijn ze af op de markeringen, en markeer tot waar de tussenverbinding moet komen (21). Nummer de verbinding en de plaats waar ze moet komen. Dit is belangrijk, want tenzij je alles geometrisch perfect hebt afgemeten zal elke tussenverbinding varierende lengtes en graden van hoek hebben. Again, snijden of zagen (22). Dat hebbende gedaan heb je ze nu terug te lijmen (23). Neem nu het punt langst de hoofdas, juist boven en onder waar de drie zij assen elkaar raken (24, waar het breekmes steekt) en maak een snee. Hier zullen de linten door gestoken worden.



Maar voor dat gebeurt moet de boel langst achter een beetje verstevigt worden. Als de linten er gewoon zo door steken is de kans na herhaaldelijk gebruik reëel dat de linten het zwakkere karton doen scheuren. Meet daarom de afstand af tussen de twee keer twee sneëen die je net hebt gemaakt en zet de aftanden over op één van de latten, en zet ze zo dat er wat ruimte is van de randen (25). Op die afstanden worden dan gleuven gemaakt (26) en de gleuven worden over de reeds gemaakte sneëen gepositioneerd en vast gelijmd (27). Moet er enkel nog de rand gedaan worden. De rand van het zwak karton zal gedeeltelijk bescermd worden door schuim, maar het schuim zal meer dienen om het latex zwaard van je tegenstander te sparen. Het zwak karton zal nog steeds relatief zware klappen krijgen op de rand –waar trouwens de meeste klappen neerkomen, niet op de voorkant- en zal dus ook verstevigt moeten worden. Meet op nog een lat repen af van telkens 1 cm breed.



Laatste keer (29). Rondje voor diegenen die alles met een breekmes hebben gedaan. Alvorens de dunne repen op de zijkant te bevestigen kan je ook eerst nog een laag ducktape over de zijkant van het schild halen (30). Dit is niet essentieel, maar het helpt om de boel te verstevigen en om insijpelig van water tegen te gaan. Neem dan de ducktape en tape de dunne latten over de rand van het schild (31). Dit gaat vrij vlot, maar verijst mischien een beetje handigheid. Als dat gebreurt is is de basis vorm van het schild klaar (32).



NOTE: Het is aan te raden om voor dat je de schilden spuit ze in te wrijven met parafine. Dit is een soort was dat je zo kan kopen in een doe-het-zelf-zaak, en maakt het schild water dicht. Je kan dit ook doen na het spuiten, maar het resultaat ziet er wat rommeliger uit.

Om de boel wat te verfraaien kan je allerlei middelen gebruiken, maar ik heb gekozen voor –milieuvriendelijke- spuitbussen (33). Ik heb eerst de marauder ster metaal gespoten (34) en vervolgens het karton eronder een donker bruin (35). Als je je af vraagt waarom ik niet alles eerst appart heb gespoten en dan pas in elkaar heb gestoken, dat is omdat het resultaat dan eigenlijk slechter is. Het bruin spuiten van het karton eronder maakt dat de metaal kleur ook gedeeltelijk getroffen wordt en dus een vuilere roestegire kleur krijgt die toepasselijker is. Terwijl de boel droogt gaan we verder met de randen van het schild. Ik gebruik gewoon stanbdaard grijs isoleerschuim. Ze kosten vrijwel niets en dienen perfect hiervoor. De buizen zijn toegelijmd met een heel zwakke lijm die je gewoon kan los trekken door je duim erdoor te halen (36).



Daarna heb je gewoon enkele buizen aan elkaar vast te tapen (37) tot je de omtrek van je schild kan afleggen, en langst binnen een enkele strip ducktape te pakken (38). Dit is om de boel te verstevigen. Eens te meer is het niet essentieel en vraagt wel wat handigheid, maar als je het niet doet en de schilden gaan even mee –of worden een keer gebruikt in een gevecht tussen mij en mijn broer, die veel te hard op elkaar slaan- kan het zijn dat door de pletting tussen zwaard en schild de moes uiteindelijk scheurt, zoals met ons prototype is gebeurt na twee gevechten –tussen mij en mijn broer, let wel-. Vervolgens is het een kwestie van de buis rond het schild te zetten (39) en het teveel weg te snijden (40).



Als laatste tape je de verbinding gewoon dicht (41). Voor handgrepen hebben we gewoon linten met een metalen sluiting genomen (42), zodat ze bevestigd kunnen worden aan de arm, en dat ze dan kunnen ingesteld en aangespannen worden waar nodig is. Deze linten met sluiting koop je ook gewoon in een doe-het-zelver, zitten per twee in een pak en kosten 1.50 euro het stuk. Steek de linten door de gleuven die je hebt gemaakt (43).



Als dat gebeurt is is het schild klaar. Om echt goed te zijn zou nu eigenlijk de rand nog bekleed moeten worden met Latex, maar daar heb ik geen beschikking over, nog heb ik er enig ervaring mee. Dat zal dus voor later zijn. Je kan op duizenden manieren varieren met hoe je de verstevegingen aan brengt en allerlei andere patronen verzinnen. Als je een stevig stuk karton van groot formaat vind kan je ook gewoon een enkel embleem zetten op de voorkant van het schild. Ik zal later ook proberen schilden te maken met andere vormen, maar een rond schild is veruit het makkelijkst. Als er nog mensen zich geroepen voelen om de shieldwall van Oblivion te versterken, jullie zijn altijd welkom.

Posted on Thursday, June 15 @ 22:28:22 CEST by Milamber
  blocks
Related Links
· More about Kleding en Accessoires
· News by Milamber


Most read story about Kleding en Accessoires:
Cloaks

blocks
Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

blocks
Options

 Printer Friendly Printer Friendly

Sorry, Comments are not available for this article.

Commercial theme Fortress_knight designed by





All content copyright by Cauldron 2006
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds